2017. szeptember 27., szerda

Kenyér

Egy újabb nem indiai recept következik.
Talán nem bántok meg senkit, ha néha néha írok magyaros vagy más nemzeti étel recepteket.
Személy szerint nekem a kenyér az egyik legfontosabb táplálék az életemben. Ha van kenyér meg leves, akkor én elégedett vagyok. Persze egy kis nutellás palacsinta nem rontja el a kedvemet.
Ebben az bejegyzésben a legáltalánosabb tésztából készített, tetszőleges péktermékhez való tésztát és a sütési módszert szeretném veled megismertetni. Legalábbis azt, ahogy én szoktam készíteni. Egy kedves középiskolai villanyszerelő tanáromtól tanultam a következő bölcsességet: az egyszerű dolgok azért vannak, hogy legyen mit bonyolítani. Ez tökéletesen igaz a kenyértésztákra is. Most átadom neked azt a receptet, amely minden péktermék kiindulási pontja lehet, és amihez a későbbiek során mindig tudsz majd viszonyítani. 

A hozzávalók:

0,7 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
0,3 kg (BL-55-ös) fehérliszt
40 gramm élesztő
70 gramm olaj (0,8 dl)
1 és fél enyhén púpos evőkanál só
1 és fél enyhén púpos evőkanál cukor
530 gramm meleg víz

A szakácskönyvek szinte kivétel nélkül azt írják, hogy langyos tejben kis cukorral fel kell futtatni az élesztőt. Ha tökéletes kenyeret szeretnél, akkor mindenképpen válaszd a nagy pékek útját. Én azonban máshogy szoktam ezt elvégezni. Mivel sokszor nincs tejem, időm pedig még kevesebb, ezért nemes egyszerűséggel mindent összeöntök egy 5-6 literes edénybe, vagy közvetlenül belemérek mindent a tésztagyúró gép üstjébe, és begyúrom a tésztát. Géppel 3 perc, kézzel 6-8 perc a gyúrás ideje. 


Konyharuhával letakarva meleg helyen 40 percig pihentetem a tésztát.
Miután szépen megkelt – másfélszeresére, vagy akár kétszeresére is feldagadt – jöhet a formázás. Először is átgyúrom még egyszer alaposan a tésztát. Ha pontosan 1000 grammos kenyeret szeretnénk, akkor 1100 gramm tésztát kell kimérni hozzá. Ha 500 grammosat, akkor 560 grammot. Kiolajozott püspökkenyér-formába teszem őket. Visszarakom a meleg kelesztő helyre.
A zsömle vagy a kifli mérete tetszőleges lehet, de kiindulásképpen ezekkel kapcsolatban is adok tippeket. Ha zsömlét szeretnél készíteni, akkor szakíts 100 grammos tésztadarabokat, és formázd ki őket kerek zsömleformákká. Tedd őket liszttel meghintett tepsire. Ha a kiflit választod, akkor szakíts 400 grammos darabokat a tésztából. Nyújtsd ki őket kb. 25 cm átmérőjű körökké. Oszd négy egyenlő részre a kört (felezd meg, majd még egyszer felezd meg). Így minden körből négy egyforma, háromszöghöz hasonló alakzatot kaptál. Elvileg minden darab súlya 100 gramm körül mozog. Fordítsd magad felé a háromszög-tésztád csúcsát – ami a kör belsejében volt –, majd egy sodrófával enyhén nyújtsd ki. Fentről lefelé – magad felé – kezd el feltekerni. Ha végigértél, hajlítsd meg, hogy kifli formájú legyen, és helyezd liszttel meghintett tepsire.  A többit is formázd meg ezzel a módszerrel. Vagy másikkal, ahogy tetszik.
Miután elkészültek a formák, ismét le kell takarni őket konyharuhával, és másodszor is meg kell őket keleszteni meleg helyen. Attól függően, hogy mennyire meleg a kelesztő hely, ez az idő lehet 20 és 40 perc között bármennyi.
Ha újra megkeltek, akkor előmelegített, 190 °C-os sütőbe kell őket rakni (de konyharuha nélkül).
Ha egy kilogrammos kenyeret sütsz, akkor 45 percig kell sütni. Félúton meg lehet fordítani, amennyiben nem légkeveréses sütőt használsz. Ne felejtsd el beállítani a csipogódat 23 percre. Csak a biztonság kedvéért. Újabb 23 perc elteltével kiveheted a kenyeret a sütőből.
A félkilós kenyeret 35 percig kell sütni, de a módszer ugyanez. A csipogó 18 percre van beállítva.
A kiflik és a zsömlék sütési ideje 20 perc. Félúton fordíts.
Minden kelt tészta titka a kelesztésben rejlik. Ha megadod a számára az előírt kelési időt, akkor szép péksüteményeid lesznek.
Bármilyen pékterméket készítek, mindig le szoktam spriccelni vízzel egy egyszerű virágpermetezővel, közvetlenül azután, hogy kivettem őket a sütőből. Miért? Mert nagyon szeretem, ahogy a víz hirtelen forró gőzzé alakul, a 190 °C-os péktermék hatására. Mellesleg a kenyér héját is puhává teszi. Ha te inkább ropogósan kedveled a kenyérhéjat, akkor ne spricceld le. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése