2017. augusztus 31., csütörtök

Sziva csatni - Aloo bookhara chutney


A recept a Hare Krisna Vegetáriánus szakácskönyv című zseniális szakácskönyvből származik, amit Krisna-völgy első főpujárija – főpapja, pontosabban papnője – írt.
Akik szeretik a csatnikat, illetve kedvelik a csípős, pikáns ételeket, azoknak ez az étel igazi kuriózum lesz. Ezt a csatnit először Yamuna Devi Dasi készítette - Srila Prabhupada tanítványa - Srimati Radharani megjelenési napján, 1967-ben. És mivel a színe a ragyogó rubinra emlékeztet, ezért a bhakták - Krisna-hívők - rögtön elnevezték „Radha Red” csatninak.Hozzávalók: 

-        -   2 evőkanál vaj, vagy inkább ghi, de lehet olaj is
-        -   1 kávéskanál őrölt koriander
-        -   1/8 kávéskanál őrölt kardamon
-        -   1,5 evőkanál kókuszreszelék
-        -   700 gr szilva
-        -   250 ml cukor
-        -   ½ csipetnyi kámfor
-        -   ½ tk csilipor

Előkészítjük a szilvát. Megmossuk, kimagozzuk és nyolc felé vágjuk.

Felteszünk a tűzre egy nagyobb edényt, ehhez a mennyiséghez egy 3-4 literes edény a leg célszerűbb. Nem csak azért, hogy kényelmesen beleférjen a szilva, hanem azért is, mert főzés közben folyamatosan bugyog a csatni, ami egy kisebb edényből talán kifröccsenhet. A forrásban lévő csatni nagyon forró, és a cukros szilva pedig nehezen jön le a gáztűzhelyről, ha kifröcsög, és ráég. Amúgy is ki fog valamennyi fröcsögni, mert ez egy ilyen étel. :-)


Amint látod, nálunk is kifröcsögött. Aggodalomra semmi ok, erre találták fel a szivacskendőt.
Szóval, most, hogy már fent van az edény a tűzön, tegyél bele 2 ek olajat, vagy vajat. Fel kell forrósítani, és sorban bele kell rakni a következő 3 hozzávalót, vagyis a koriandert, a kardamont és a kókuszreszeléket, 10-10 másodperces eltéréssel.  Utána mehet bele a szilva. Ekkor tesszük bele a porcsilit is. Felforraljuk az egészet, és kisebb lángra vesszük a tüzet. (már ha tűzzel főzünk, és nem elektromossággal :-D ) Közben meg-megkavarva, hogy ellenőrizzük az edény alját, nem égett-e még le. Ha leégett, ne aggódj, én már rengetegszer égettem le. Át kell önteni egy másik edénybe, sűrűbben kell kevergetni. A leégett edényt pedig be kell áztatni. Kb 15 perc múlva – miután beáztattad a leégett edényt, és kidühöngted magad – és kellően szétfőtt a szilva, beleteheted a cukrot. Gondolatban próbálj meg elvonatkoztatni az anyagi károkról. További 40-45 percig kell főzni a  csatnit, de most már kicsit tényleg sűrűbben kavargasd, hogy ne legyen semmi gubanc. Ha a csatni színe szép és fényes, az állagát pedig kellően sűrűbbnek érzed, mint mikor elkezdted, akkor leveheted a tűzről. Keverd bele a kámfort. 


Szuper! Gyakorlatilag kész lettél. Persze még a neheze hátra van. Mindent el kell mosogatni, és a tűzhelyet is le kell tisztítani. De ez már egy másik történet…Jó étvágyat hozzá! Megéri a fáradságot, hidd el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése