2018. március 6., kedd

Kámfor - Karpura

Felkérésre írok egy cikket az egyik legkülönlegesebb "fűszerről", a kámforról.
 Írásom nem a szokásos wikipediás és egyéb lexikális tudományra fog alapulni.
Azokat meghagyom neked, hogy járj utána, ha érdekel a vegyjele, és egyéb roppant hasznos és érdekfeszítő témák.
Inkább arról írok, hogy a védikus kultúrában, milyen ételekbe, illetve milyen környezetben található meg a kámfor, s mi lehet a szerepe. 
Nos nézzük, miket lehet tudni erről a különleges kristályról.Először is ... a kámfornak olyan az íze, mint a kámforos fogkrémnek. Csak hogy bejöjjön neked is, hogy mire gondolok, és hogy most miről fogsz olvasni.
Azon túl, hogy a kámfor fertőtlenítő hatású, nagyon kellemes aromája is van. Olyan kámforos, ... de ezt már megbeszéltük az előbb. Szóval lapozzunk...


A kámfor legelterjedtebb felhasználási formája a konyhában, az édességek csoportjába tartozik. Nagyon népszerű például a sűrített tejbe tett kámfor. Van egy édesség, a sweetrice, vagy indiai nyelven khír, ami egy tejberizshez hasonlító, de annál sokkal lágyabb, krémesebb, édesebb, és finomabb étel. Ebbe az ételbe is gyakran tesznek kámfort. Most ihletet kaptam ahhoz, hogy a következő bejegyzés a sweetrice legyen. Amit meg kell jegyezem, hogy magát a kámfor-kristályokat nem szabad csak úgy, beledobni az ételbe, mert nehezen fog feloldódni, és ha valaki ráharap, akkor ... tömény kámfort fog tapasztalni, ami... hát nem a legkellemesebb. Ja és ha már az adagolásnál tartunk, akkor felejts el, hogy eltűnik, mint a kámfor. Nem tűnik el. Neked kell eltüntetni. Vagyis érdemes feloldani egy kanál vízben, hogy teljesen feloldódjon, és csak utána belerakni az ételbe.

A szilva csatni szintén olyan étel, amiben előszeretettel alkalmazzák a kámfort. A csípős, édes savanykás, selymes íz tökéletes társa a kámfor.

Érdekesség, hogy Krisna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége illatát négy elem keverékéhez hasonlítják, melyből az egyik a kámfor:
„Két rész pézsma, négy rész szantálfa, három rész aguru vagy sáfrány, valamint egy rész kámfor keveréke alkotja a catuhsamát.” A catuhsama illata rendkívül finom. Ez az idézet a Garuda Puránából származik.Srimati Radharani, Krisna gyönyörenergiájának női megtestesítője, aki nem nem más, mint az Legfelsőbb Úr iránti tiszta, motiválatlan szeretet és odaadás megtestesülése. Azt mondják a Szentírások, hogy ennek a gyönyörű lánynak a testén különböző illatos kencék és szépítőszerek vannak.Testének szépségét a kunkuma nevű piros porhoz, a társai iránti szeretetét pedig a szantálfa dörzsöléséből nyert szantálpéphez hasonlítják. Mosolyának édességét pedig a kámforhoz. Ezek keveréke borítja Srimati Radharani testét. Krisna iránti mérhetetlen szeretete pedig olyan, mint a pézsma. Radharani egész testét ez a pézsma ékesíti.
Az Isten iránti szeretetből fakadó boldogságnak 8 jellemzője van, s amikor ezek egyesülnek, akkor nem csak a hívek, de Krisna is csodálatos boldogságot tapasztal. Az Ő öröme olyan, mint amikor összekeveredik a joghurt, a kandiscukor, a ghí, a méz, a feketebors, a kámfor, és a kardamon. Ezek együtt rendkívül ízletesek, és nagyon édesek.
Ezek a szép leírások a Caitanya Caritamritából származnak.

Ebben a könyvben további szép leírásokat is találunk olyan  ételekről, amikben kámfor is van.
Íme egy-kettő Damayantiról, aki Raghava Pandit húga, és egy alkalommal rengeteg étellel lepték meg Sri Caitanya Mahaprabhut:

 Jó minőségű rizst sütött ki, porrá törte, ghível összekeverte és cukorszirupban megfőzte. Azután kámfort, feketeborsot, szegfűszeget, kardamomot és más fűszereket adott hozzá, majd a keverékből nagyon illatos, ízletes golyókat formált.

Továbbá:

Ghíben finom, hántolatlan, szárított rizst pirított, cukorszirupban megfőzte, kámfort adott hozzá. Így készült az ukhdá vagy mudki nevű étel.

Nézzük meg, hogy miket írnak a Szentírások Krisna beszédéről:Krisna a Bhagavad-gítában beszél Arjunához, jóbarátjához. „Krisna beszéde sokkalta édesebb, mint a nektár. Minden egyes boldog szava jelentőségteljes, és amikor beszéde kámforhoz hasonlatos mosolyával keveredik, ez a zengő hang és szavainak mély jelentése számtalan transzcendentális ízt hoz létre.”

És még egy érdekesség Krisna fuvolájának hangjáról:

Amikor mosolyának holdsugara elvegyül teste ragyogásával, a kettő együtt a kámfor aromájára emlékeztet. Ez a kámfor aztán ajkán keresztül a fuvolába kerül, ahonnan megfoghatatlan hangvibrációként tör elő, és erőnek erejével rabul ejti azoknak az elméjét, akik hallják.Krisna testének hűsítő hatása pedig olyan, ami kioltja a világ legnagyobb tüzét, a kéjt:

A kámfor, a khasakhasa gyökere és a szantálfa együtt sem lehet oly hűsítő, mint Krisna tenyere és talpa, amely hűvösebb és kellemesebb, mint millió és millió hold.


Nos a lényeg, hogy a kámfor egy nagyon jó dolog, és nem csak a konyhában van nagy jelentősége, hanem a Krisna-tudatban is. Krisna transzcendentális testének fontos elemeként is megjelenik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése