2012. június 26., kedd

Gaja - (kiejtve: gadzsa)

Ez étel egy nagyon híres és nagyon népszerű indiai édesség. Legfőképpen Jagannátha Puri nevű indiai városban. Hatalmas rakomány gaját készítenek minden nap az árusok belőle. Több napig is eláll, de másnaposan, vagy harmadnaposan nem árt egy picit felfrissíteni egy cukorszirup-fürdővel.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál cukor
2.5 evőkanál meleg ghí
1.8 dl langyos víz
6 evőkanál ghí
6 evőkanál kukoricakeményítő
1.5 evőkanál rózsavíz
3 dl víz
35 dkg cukor
ghí a sütéshez
4 evőkanál apróra vágott pisztácia

Az első 5 hozzávalóból közepes keménységű, rugalmas tésztát gyúrunk. A továbbiakban 2 féle verzió létezik. Kezdjük az eredetivel:
6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd egyesével mindegyiket kinyújtjuk nagyon vékony, kb. 20x30 cm-es téglalapokká. Az elsőt  megkenjük ghível (vagy olajjal), meghintjük keményítővel, majd rátesszük a 2. lapot és azzal is ugyanily módon járunk el. Jöhet rá a 3. lap, és így tovább, mind a 6 lappal.
A másik verzió egy gyors "éttermes" megoldás. Csak 1 lapot nyújtunk az egész tésztából. Jó nagy lesz, de nem baj. Megkenjük ghível, megszitáljuk keményítővel.



Mindkét esetben fel kell csavarni a tésztát, mint egy palacsintát.
Felszeleteljük kb. 2-3 cm-es vastagságúra, majd kinyújtjuk a kis hengereket.


 Ezeket ki kell sütni olajban, de nem szabad, hogy túl forró legyen az olaj, csak olyan pöntyögős hőmérsékletűben. Kb 5 percig sütjük a gajákat, félúton természetesen megfordítjuk őket. Ha nagyon forró az olaj, akkor gyorsan megsül és puha lesz, nem lesz ropogós. Ennek az ételnek ropogósnak kell lennie.  Legalábbis ez a recept. Bevallom őszintén, amikor először készítettünk gaját néhány barátommal kezdő szerzetesként a debreceni Hare Krisna Templomban, akkor nagyon puha volt és szanaszét volt ázva a cukorsziruptól. Azóta sem ettem olyan finom gaját :D
Szóval, ha kisültek a kis "nyelvecskék", akkor le kell csöpögtetni az olajat róla, majd be kell áztatni a cukorszirupba, ami a rózsavíz, a 3 dl víz és a 35 dkg cukor összefőzéséből született. Én 10 percig szoktam forralni közepes lángon a szirupot. A beáztatásnál már nem kell hogy forrjon a szirup, de azért jó melegnek kell lennie, hogy könnyebben be tudjon hatolni a lé a kisűlt gaják belsejébe. Fél pecig hagyjuk a szirupban őket. Ezalatt meg is fordítjuk, hogy minden oldalról jó szirupos legyen.



Rácsra tesszük, lecsöpögtetjük, meghintjük a durvára darált, vagy apróra vágott pisztáciával, és kész. Pisztácia helyett lehet más magot is rászórni, pl török mogyorót vagy mandulát (vagy ami van otthon)


4 megjegyzés:

  1. Ki fogom próbálni. Köszi!

    Üdv:

    RB

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves RB! Egyre kíváncsibb vagyok, hogy kit takar ez a titokzatos név.
      Mikor fogod kipróbálni? Kérlek, írd meg a tapasztalataidat.
      Köszi RB.

      Üdv: Rádha vallabha

      Törlés
  2. Hare Krisna! Szívesen megírom, ki vagyok, ha adsz egy privát e-mail címet.
    A kurkumás rizst és a paradicsomos mung dahlt már megfőztem. A római köményt túl dominánsnak éreztem benne, de lehet, hogy ez az étel erre van kihegyezve. Mi nem praszadámként fogyasztjuk és nem 3 órán belül, azaz beraktam a hűtőbe és másnapra jobban összeértek az ízek. Finom volt! Üdv: RB

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hare Krisna!
      Az e-mail címem: rvd@1108.cc
      Örülök, hogy ízlett a rizs és dhál. Nekem nagy kedvenceim. Gyakran van ez a párosítás reggelire a nagykonyhán. Mindig nagyon finom. Szeretettel várunk a Búcsúba! Július 20-22-ig.
      Somogyvámos, Fő utca 38.
      Gouranga - Be Happy!

      Törlés