2012. június 7., csütörtök

Paradicsom chutney (csatni)



Ennek a csatninak több verziója létezik. Van egy felülmúlhatatlan eredeti indiai változata, egy egyszerűsített és egy még jobban egyszerűsített fajtája.

Kezdjük az eredetivel:

Hozzávalók:

8 érett paradicsom
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
5 szegfűszeg
2 babérlevél
1 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor

Ha nagyon szép csatnit szeretnél csinálni, akkor dobd be fél percre a paradicsomokat forró vízbe, húzd le a héjukat, majd turmixold le őket. Tedd félre. Ha nincs időd, vagy nincs kedved paradicsom héjjal foglalkozni, akkor csak vágd fel őket 2x2 cm-es kockákra. Hevítsd fel a 2 ek olajat, tedd bele a fekete mustármagot. Ha elég forró az olaj, – az első füst csík megjelenéséig kell felmelegíteni – akkor hirtelen elkezdenek kipattogni a mustármagok, és szép szürke színűek lesznek. Ha eláll a pattogás, tedd bele egyszerre a következő 8 fűszert is, és pirítsd 1 percig. Öntsd bele a paradicsomot a sót és a cukrot. Főzd fedő nélkül 30-40 percig. A végén szedegesd ki belőle a szegfűszeget, a babérlevelet és a fahéjrudat. És kész a csatni.

A második, egyszerűsített változat saját spekuláció:

Kihagyom belőle azokat a fűszereket, amik nincsenek, vagy nincs időm velük foglalkozni.
Ez általában a zöldpaprika, helyette mindig szárított indiai csilit használok, és a gyömbér, amit egy kis idő lereszelni. Reszelő helyett lehet turmixolni is: felkockázom, és egy kis víz segítségével leturmixolom tölcséres turmixgépben.
Az elkészítési folyamat természetesen ugyanaz.

A harmadik az nem az én spekulációm, hanem az étteremben van ez a recept hitelesítve.

Ez a lehető legegyszerűbb változata ennek a csatninak.

Fél dl olaj, felhevít, bele a fekete mustármag, kipattog, bele a paradicsom, rögtön utána bele a cukor és az őrölt csili, lesűrít felére, (ez kb 30-40 perc) bele 1 kiskanál garam masala, még főz 5 percig és kész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése