2012. június 7., csütörtök

Puri - Indiai lepénykenyérEz a recept, több mint 5000 éves múltra tekint vissza az ősi indiai kultúrában.
Nagyon sok változata van az ízesítésének, és egy kis magyaros lángos hangulatot is bele lehet csempészni ebbe az ételkülönlegességbe. Az Krisna-völgyi étteremben ez a magyaros változatot szoktuk leginkább elkészíteni, mert ez lassabban szárad ki a melegen-tartó pultban, mint az indiai verzió.

Az eredeti recept hozzávalói:

  • 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 dl olaj
  • 1 ek só
  • kb 5 dl víz

A hozzávalókat beletesszük egy keverőtálba. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk egy konyharuhával. Fél óra pihentetés után 3 cm vastag kígyókat nyújtunk belőle. Ezeket felvágjuk 3 cm-es darabokra. Talpára állítjuk a hengereket, rányomunk egyet a tenyerünkkel, majd sodrófával 10 cm átmérőjű (kb 3 mm vastagságú) lepényekké formáljuk őket.A felforrósított olajba helyezzük őket, annyit, amennyi kényelmesen elfér a sütőedényben. Én az éttermes edényben 13-14 db-ot sütök egyszerre.A nagykonyhán lévő sütő-wokban olyan 25-30 darabonként szoktuk sütni a purikat. Több is beleférne, de mire beletennénk az 50-edik darabot, addigra már vehetnénk ki az elsőket. Szóval mindkét felét szép halványbarnára megsütjük. Ha ügyesek vagyunk, - és elég meleg az olaj is – akkor a puri felfújódik, mint egy kis labda. Szép látvány amikor annyi kis labdácska úszik az edényben. Kiszedegetjük szűrőbe, majd esztétikusan elrendezzük őket a tálaló edényben.
Nem ez a tálaló edényünk, csak ebbe rakosgattam a kisűlt purikat.

Néhány ízesítési variáció:

 - Methi-leveles (lepkeszeg-levél vagy görögszéna) Csak simán bele kell gyúrni a tésztába 2 evőkanálnyit 1 kg liszthez.
 - Fűszeres: 1 tk kurkuma, 1 tk asafoetida, 0,5 tk őrölt csili
 - Mákos: 2 ek darált mákkal gyúrjuk
 - Répás: 2 db répát lereszelünk a reszelő kisebbik lyukán és ezt is belegyúrjuk a tésztába
 - Magyaros: negyed élesztővel és 1 ek cukorral gyúrjuk be a tésztát. Az élesztőtől egy kicsit szivacsosabb, lángos-szerűbb lesz. A képeken is ez a változat látható. Mind nagyon finom, de én ezt kedvelem a legjobban.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése