2012. május 28., hétfő

Pakora

Ez az indiai sós csemege nagyon finom, és Indiában az utak mentén is sok pakora árus ember kínálja a finomságokat a járókelőknek. Ennek az ételnek a párja a chutney (csatni).

Hozzávalók:

200 g sárgaborsó liszt vagy csicseriborsó liszt
1 evőkanál kalinji
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál őrölt római kömény
1 1/2 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál hing
2 kávéskanál só
230 ml hideg víz
700 g zöldség (kisebb rózsákra szedett karfiol, vagy vékony karikákra vágott burgonya, padlizsán, paradicsom, cukkini, csillagtök, kaliforniai paprika, csíkokra vágott sárgarépa vagy éretlen banán, esetleg spenót, spárga, articsóka, stb.), vagy kockákra vágott házi sajt
valamint ghí vagy növényi olaj a sütéshez

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban - a zöldségeket kivéve. Olyan palacsinta tészta állagúra kell keverni.




 Ha felforrosodott az olaj, akkor belemártjuk a zöldség darabokat a tésztába, és szépen egyesével belehelyezzük őket az olajba. Akkor jó az olaj hőmérséklete, ha kb. 5-7 perc alatt éri el a pakora a szép, aranybarna színt. Félúton meg is kell fordítani a sütést, hogy egyenletes színű legyen mindenhol a pakora.


 A tészta állaga akkor jó, ha nem csöpögteti tele az olajat, miközben adogatod bele a zöldségeket (mert túl híg) és nem mászik le a zöldségről egészben (mert túl sűrű). Érdekes, hogy a tészta állaga időről-időre változik. Bekeverés után általában sűrűsödni szokott. A liszt-szemek kezdenek megdagadni. Mikor meg már sütöd, gyakran elkezd hígulni, ami azért van mert melegszik a tészta a konyha hőmérséklete, vagy a közelben lévő forró olajos edény hatására. Nem kell megijedni, ez természetes jelenség. Pici vízzel vagy 1 evőkanál liszttel mindig utána kell javítani, hogy ne okozzon problémát a sütés során.
Mikor rakjuk be a zöldségeket az olajba, nagyon kell vigyázni a kezünkre, hogy a lecsöppenő tészta és a felcsöppenő forró olaj meg ne égesse. Az én kezem már megszámlálhatatlan sok égési sérülést kapott az évek során. Voltak, amik 1-2 nap alatt meggyógyultak, vannak amik még most is látszódnak. (mert tegnap is sütöttem)



A képeken cukkini pakora látható.

Ennek az ételnek egy különleges változata a töltött padlizsán pakora. Ezt úgy készítjük, hogy 2 szelet padlizsán karikát (0,5 cm vastagságú) 1-1 csipet fekete sóval megszórunk, és közé teszünk 1 szelet paradicsom karikát, valamint egy szelet házisajt karikát (ami lehet négyzet is az egyszerűség kedvéért). A házisajt receptjét majd leírom a következő blog bejegyzésben. Ezt a csomagot mártjuk bele a pakoratésztába, és tesszük bele az olajba. Általában nem esik szét. Kb 10-ből 9-szer nem, egyszer igen. Nem gond, 90% még mindig ötösnek számít.

Ha egyszerű pakorát készítünk, akkor a fent megadott tésztamennyiség kb. 30-40 db pakorához elegendő, mérettől függően. Ha a töltött padlizsán pakorát választjuk, akkor kb. 10 darab jön ki belőle, de ez is függ a padlizsán szeletek, meg minden más alkatrész méretétől természetesen. És ha az utolsó darabot is meg akarjuk hempergetni benne (meg közéfolyatni, ahogy kell), akkor... majd látod hogy végül mennyire volt elég.

Sok sikert mindenkinek!

Ha még nem csináltál pakorát életedben, akkor kezd az egyszerűvel, és ha már profi vagy benne, akkor jöhet a töltött verzió.

13 megjegyzés:

  1. Erre is rá fogom szánni az időt a nyáron valamikor,miután beszereztem eredeti indiai csicseriborsó lisztet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a lényeg, hogy a sárgaborsó-, vagy csicseriborsó liszt finom őrlésű legyen. Nekünk a farmon (Krisna-völgyben) helyben termesztett sb lisztünk van és nagyon jól működik. De ha mindenáron ragaszkodsz az indiai liszthez, akkor a bioboltokban vagy Ázsia centerekben BESAN néven árulnak eredeti indiai csicseriborsó lisztet. Azt is nagyon szeretem használni, mert nagyon finom őrlésű, és jó tésztát lehet belőle készíteni.

      Törlés
  2. a kalinji ugye a fekete hagymamag? vagy ez más? köszi a választ:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Fekete hagymamag. Kissé keserű ízű fűszer, de nagyon jól harmónizál a pakorával. Legfőképpen a karfiolpakorához passzol. A változatosság kedvéért ezt a fűszert néha szezámmaggal helyettesítem, és általában a krumplipakoránál szoktam ekképpen tenni.

      Törlés
  3. A végeredmény gyönyörű!!!Na,majd ha Pesten jérok végre,igazi indiai csicserilisztet szerzek és belevágok a nagy pakora projectbe!.)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Megcsináltam,itt van: http://krisztakonyhja.blogspot.hu/2012/07/a-pakora-project.html?utm_source=miner_hu&utm_medium=feed&utm_campaign=blog

    A fekete hagymamagot kihagytam,mert nem tudtam beszerezni:( Sorry!:(De isteni így is!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Megújult az oldalad? Szerintem én tőled láttam 2020-ban egy bread pakora receptet és sehol nem találom..pedig mindenkinek nagyon ízlett.vagy rossz helyen keresem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszti.
      Azt hiszem nem beszéltünk még a bread pakoráról. De szívesen megteszem. Az a lényege, hogy a pakora tészta legyen picit hígabb mint a zöldség pakora tésztája. Kalinji nem szükséges bele. Az kicsit olyan illúzió romboló, ha bundás kenyér néven futtatjuk a pakorát. Fekete só mindenképpen illik a bread pakora tésztájába. Ja és még egy fontos dolog, hogy sütés előtt a kenyér szeleteket érdemes sós vízbe mártani egy 2-3 másodpercre. Hogy ne legyen száraz a végtermék :)

      Törlés
  6. Kedves Radha!
    Először is köszönöm a választ! Nagyon köszönöm a tippeket, tulajdonképpen a töltelékre nem emlékszem. Egy sima fűszeres sabjit csináljak,vagy reszeljek burgonyát és répát és nyersen töltsem bele fűszerekkel keverve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, bármikor. A bread pakora semmi más, csak kenyér szeletek kisütve pakorának. Vagyis nem kell töltelék bele. sem sabji, sem reszelt zöldségek. De ha mindenképpen kisérletezni szeretnél, akkor próbáld ki! Én lelkes vagyok mindig az új dolgokra. Végül is miért ne? Szerintem valamilyen hőkezelt zöldség (sütött, főzött, párolt, stb) vagy a sabjis verzió finomabb, mint a reszelt zöldséges, de ki kell próbálni mindkettőt
      :)

      Törlés
  7. Köszönöm,végül egy zöldborsós,burgonyás paradicsomos sabjival töltöttem a paradicsomlével megkent kenyereket és azt bundáztam,sütöttem. Nagyon finom lett! Köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Úgy csináltam hogy két kenyérszelet közé tettem egy kanálnyi sabjit ezt a nagy szendvicset mártottam a tésztába és mikor kisült ,háromszög szendvicsnek kettévágtam. Ezt így találtam valahol,de azóta sem találom sehol ezt a receptet. Mindegy, jó lett

    VálaszTörlés