2012. május 29., kedd

Panir - Indiai Házisajt - Curd


Hozzávalók:

3 liter tej
1 dl citromlé vagy 2 kávéskanál citromsav

Forrald fel a tejet, de úgy, hogy lehetőleg ne égjen le. Ne tegyél rá fedőt, mert különben nem látod, ha már közel van a forrásponthoz, és újra csak tűzhely illetve konyha-takarítás lesz a vége. Forralás közben kevergesd néha-néha, és az edény aljára ragadt tejet kapirgáld fel időről-időre (mikor még nem barna, vagy fekete)
Közben készíts elő egy másik hasonló űrtartalmú edényt, tetején egy szűrővel, benne pedig szépen szétterítve egy (nem használt) pelenka anyag, vagy egy ritka szövésű konyharuha. Ezt hívom én (is) körd-ruhának.
Ha sikerült szépen felforralnod a tejet, akkor öntsd bele a citromlevet. A citromlé lehűti a tejet, ezért még továbbra is fennmaradhat a tej a tűzön 1-2 percig, amíg teljesen ki nem csapódik a túró (a préseletlen túrót hívják Indiában chana-nak). Ha már sárgás-zöld a savó színe akkor jó. Ha citromsavat használsz, akkor először vedd le a tűzről a tejet, várj fél percet, és utána tedd bele (különben takarítás lesz, mert a kémiai folyamatok révén hirtelen kifut minden az edényből)
Az előkészített edénybe öntsd bele a savós túrót. A túró fenn marad, a savó lefolyik. Csomagold össze a körd ruhát, tegyél rá egy nagy nehezéket, és tedd félre 1 órára.
A savót felhasználhatod rizsfőzéshez, csapáti-, vagy puri-gyúráshoz, vagy savóital készítéséhez, amit lehet sós vagy édes verzióban is készíteni. Rizsfőzésnél savó-víz keveréket is használhatsz mondjuk fele-fele arányban.
Ha letelt az 1 óra, akkor csomagold ki a házisajtot, és a receptnek megfelelően használd fel. Ne lepődj meg azon, hogy ez a sajt kicsit ízetlen, vagy inkább sótlannak mondanám. A sót általában a kördöt tartalmazó étel fogja biztosítani a sajt számára.

Sok sikert! Írj beszámolót a tapasztalataidról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése