2012. május 31., csütörtök

Majonéz - Tartármártás

Kedves barátom, Caitya-guru prabhu kérésére egy nem indiai recept:

Ez a recept/receptek Kurma prabhu Ínycsiklandó vegetáriánus ételek című szakácskönyvéből származik:

Íme háromféle recept a tojás nélküli majonézre. Az első alapja sűrített tej, s ez édes majonéz. A második recepthez tejporra van szükség, a harmadik pedig tejtermékmentes, tofukrémből készül.


1. verzió (édes)

Hozzávalók:
250 ml cukrozott sűrített tej
80 ml olíva olaj
0,5 tk só
1 tk őrölt mustármag
80 ml frissen facsart citromlé
¼ tk fekete bors

Egy tálban összekeverjük az össze hozzávalót, a citromlevet kivéve. Fokozatosan hozzáadagoljuk a citromlevet is, miközben egy habverővel kevergetjük, amíg az öntet be nem sűrűsödik. A majonézt további 10 percig hagyjuk szilárdulni a hűtőben.

2. verzió

250 ml tejpor
250 ml napraforgó olaj
½ tk só
1 tk méz (elhagyható)
80 ml friss citromlé
1 tk őrölt mustármag

A tejport turmixgépbe tesszük, s miután bekapcsoltuk fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat, amíg a keverék enyhén besűrűsödik. Beletesszük a sót, a mézet, a citromlevet és az őrölt mustármagot. Folytatjuk a turmixolást, s még jobban besűrítjük. A majonézt további 10 percig hagyjuk szilárdulni a hűtőben.

3. verzió

500 ml pürésített kemény tofu
125 ml olíva olaj
80 ml frissen facsart citromlé
1 tk őrölt mustármag
2 tk méz (elhagyható)
1 tk sós víz (ha szükséges)

A hozzávalókat (a citromlevet és a vizet kivéve) turmixgépben simára és krémesre turmixoljuk. Fokozatosan hozzáadjuk a citromlevet. Ha a majonéz túl sűrű, öntünk bele egy kis vizet. Lehűtve tálaljuk.


Extra recept:

Tartármártás

Ezt a mártást adtuk az egyik Krisna-völgyi Búcsúban a pakorához. Nem tudom ki kapott többet belőle, a személyzet, vagy a vendégek, mert túl finom volt, és a nagy része elkopott, mire kiért a tányérokra.

500 ml tejföl
100 ml olíva olaj
1 tk só
½ őrölt fekete bors
1 ek cukor
50 ml citromlé
2 tk őrölt fekete mustármag

Mindent keverj össze jó alaposan, gyorsan köszönd meg Istennek a mindennapi eledeledet, és tunkolhatod bele a pakorákat.

2 megjegyzés:

  1. Koszonom, Radha Vallabha prabhu! "Mindent keverj össze jó alaposan, gyorsan köszönd meg Istennek a mindennapi eledeledet, és tunkolhatod bele a pakorákat." Hahaha! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen, kedves Guruji. Örülök, ha okoztam néhány vidám percet neked. Majd írok egy blogbejegyzést az ajánlásról is egy kicsit kesőbb. Gouranga Üdv Bhanumatinak!

    VálaszTörlés