2016. szeptember 22., csütörtök

Piskóta süti - tojás nélkül

Ha nem is tökéletesen indiai, de mindenképpen különleges, mert nincs benne tojás

A'la Radha vallabha 



 Ennek a sütinek a hiteles receptje Rohini matajitól származik, és a "108 édesség tojás nélkül" című csodálatos szakácskönyve tartalmazza. Volt egy idő, amikor annyira tökéletes sikerült a süti többször is egymás után, hogy elhittem magamról, hogy mestere vagyok a süti sütésnek. Utána valamiért többször egymás után nem sikerült. Ragacsos lett, sületlen, nem kelt meg, elégett az alja, stb. Teljesen összetört az illúzióm, hogy mester vagyok. Többször kértem meg más szakácsokat, hogy ők süssék meg, mert én valamiért nem tudom. Idővel újra átgondoltam a hibákat, és az előtte lévő sikereket, és végigfuttattam újra a süti sütő programomat. Először elméletben, aztán gyakorlatban is. Rájöttem a hibákra, és újra elkezdtem sütni, nagy figyelemmel és türelemmel. Csodák csodájára ismét sikerült az alkotás.
Na most már tényleg jöjjön a recept.



 Hozzávalók:
- 40 dkg liszt (ez lehet fehér liszt, de az egészségesebb végeredmény érdekében keverhetjük fele-fele arányban teljes kiőrlésű liszttel is. Sőt, akár 100% barna liszttel is tökéletesen működik.)
- 30 dkg cukor (mindenki döntse le saját maga, hogy milyen fajtát, és milyen színűt választ az ízlésének, egészségének, és pénztárcájának megfelelően)
- 3,5 dl tej (lehet víz is, de akkor kicsit több cukor kell hozzá, kb 40 dkg)
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kis zacskó vaníliás cukor (20 gramm)
- 2 evőkanál méz
- 1 dl joghurt
- 2 dl olaj (na ezt többször kifelejtettem belőle :) ettől függetlenül sokszor sikerült enélkül is. )
- valamilyen ízesítő vagy díszítő anyag, ami lehet 4 evőkanál kakaó-, vagy kerobpor, 20 dkg gyümölcs, 20 dkg olajos magvak, de mindezek nélkül is tökéletesen megállja a helyét. Főleg, ha van hozzá csokimártás, vagy finom baracklekvár)

 Elkészítése:
- gyújtsd be a sütőt
- keverj össze minden hozzávalót egy tálban
- ecsettel olajozd ki a tepsit, majd lisztezd meg (használhatsz sütőpapírt is - én sose szoktam)
- öntsd bele a masszát
- ha a sütő felmelegedett 180 C fokra, akkor tedd be a tepsit
- ügyelj arra, hogy ne melegedjen túl, vagy ne csökkenjen a sütő hőmérséklete sütés közben
- 35-40 perc elteltével fordítsd meg a tepsit a sütőben
- még 20-30 perc sütés után elvileg kész a süti :)
gyakorlatilag viszont - sütő függvényében - lehet, hogy már 40 perc is elég összesen, vagy 1 és negyed óra. 
De általánosságban 1 óra a menetidő.
Sok sikert! Sok türelmet! Jó lesz, meglátod! Csak el ne bízd magad, ha kétszer is sikerül egymás után :D

 Ha kész, várd meg míg kihűl, utána felkockázhatod. Ha van időd, minden egyes kockát félbevághatsz, és lekvárt tehetsz a középre. A fényképek is erről a fajtáról készültek. Lehet az egész sütit is megfelezni hosszában, majd belekvározni, és aztán felkockázni, de nekem sose sikerül egyenletesen az egész sütit megfelezni. Hol vékonyabb lesz, hol vastagabb, ezért megmaradok a biztos ami bizonytalannál, vagyis minden egyes kockát megfelezek, és megkrémezek. Ja igen, ha van  egy jó palacsintakrémed, vagy mogyorókrémed, akkor azt is betöltheted a sütibe.







3 megjegyzés:

  1. Haribol! Ezzel a recepttel sütöttem ma szülinapi tortát a testvéremnek, és az egyik legfinomabb csokitorta lett, amit valaha is kóstoltunk.
    Feleztem a mennyiségeket, mert csak a kisebb tepsit találtam meg, és az olajat még egyszer feleztem, mert soknak éreztem, és mivel azt írtad, hgy nélküle is sikerült már.:)
    Kakakóport kevertem a tésztához, és a tetejére is kakaós krémet kentem.
    Köszönöm szépen a receptet.:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szilvi!
    Örülök hogy sikerült a tortád. Biztos nagyon finom volt a leirásod alapján. Gratulálok! Igen, az olajjal lehet variálni. Én is szoktam. (Nem csak az olajjal) És ebből a piskóta tésztából csinálhatsz csodálatos somlói galuskát is. 2 féle lágy krém kell hozzá, egy csokis, és egy sárga vaníliás. Pici kockákra kell vágni a tésztát és leönteni a krémekkel. Próbáld ki, az is nagyon finom.
    Üdv Radha vallabha das

    VálaszTörlés