2013. november 23., szombat

Sabji - Szabdzsi - Indiai zöldségétel csicseriborsóval

Hari bol mindenkinek!

Gondoltam írok egy kicsit. Már rég nem írtam, úgyhogy most jöjjön a következő nagyszerű indiai recept. Ezt az indiai ételkülönleggességet elég sokszor készítjük a Krisna-völgyi étteremben, mert viszonylag keveset kell hozzá pucolni, nagyon impozáns és nagyon finom.


 



Hozzávalók:
 - 0,5 kg krumpli
 - 0,5 kg padizsán
 - 0.25 kg spenót
 - 2 kg paradicsom
 - 0,3 l tejszín
 - 0,3 kg száraz csicseriboró
 - 5 dkg friss gyömbér
 - 2 ek só
 - 7 ek cukor

Fűszerek:
 - 1 ek egész római kömény
 - 0,5 ek sárga asafoetida-por
 - 1 ek őrölt koriander
 - 0,5 tk csilipor vagy 1 db egész csili

 - 1 ek kurkuma
 - 0,5 tk őrölt feketebors
 - 1 tk garam masala

Hogy készül?

Valahogy így szoktam:

 - a csicserit be kell áztatni egy éjszakára hideg vízbe. Ha ezt elfelejtem, akkor megfőzöm áztatás nélkül, de akkor teszek bele 1 tk szódabikarbónát. De igyekszek nem elfelejteni.
- megfőzöm a csicserit bő vízben. Ez kb 2,5 óráig tart.
- kisütöm a megpucolt és felkockázott krumplit (1,5x1,5 cm), és a pucolatlanul felkockázott padizsánt (2x2 cm).



 - elkészítem a paradicsomos szószt valahogy így:

csonsz: kevés olajat felhevítek egy nagy (5 literes) vastagtalpú edényben. Annyit, amennyi szépen elterül az edény alján. Ha forró, beleteszem a római köményt, 10 mp múlva az asát, rögtön utána a koriandert, és a csiliport.
 - erre rázuttyintom a felkockázott paradicsomot, amit mi általában konzervesdobozban szoktunk venni.
 - ebbe beleteszem a lereszel gyömbért, és a következő 3 fűszert: a kurkumát, a borsot és a garam masalát.
 - beleteszem a spenótot is (a még hideg paradicsomba)
 - valamint beleteszem a tejszínt, a sót és a cukrot.

A sózásról ésa  cukrozásról annyit, hogy 1 ek só kb 2 l ételbe kell. Ha paradicsomos ételt készítek, akkor abba kb 3x vagy 4x annyi cukrot teszek, mint amennyi sót. Ez az étel elég paradicsomos, úgyhogy ebbe teszek bőven.

 - ha felforrt a paradicsom, akkor onnantól kezdve 10-15 percig rotyogtatom, hogy mefőjön benne a spenót. Kis vizet is lehet bele tenni, hogy ne legyen annyira sűrű a paradicsomszósz, hanem egy kicsit vizesebb legyen. De ezt nem mindig teszem, valamikor kifelejtem, valamikor a gyömbért turmixolom le 1-2 dl vízben és az elég bele.
 - ha mindennel megvagyok, akkor ebbe az elkészített paradicsomszószba beleteszem a sült krumplit, a sült padlizsánt és a főtt csicseriborsót. Rottyantok még rajta egyet-kettőt és már kész is.

9 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy megint itt vagy! Egy új recepttel együtt. El fogom készíteni, köszönöm!

    Üdv: RB

    VálaszTörlés
  2. Szia B!
    Már meg is találtál egyből? Pedig még csak 1-2 napja került ide ez a recept.
    Arra gondoltam, hogy újratöltöm ezta kis indiai gyomornegyedet. Talán hetente feltöltök egy-két izgalmas receptet. Most már talán több időt tudok erre szentelni, mint korábban.
    Én is örülök, hogy te is itt vagy!

    Üdv: Radha

    VálaszTörlés
  3. Az elmentett blogokat időröl időre végigjárom, mint egy erdész a területét. Közöttük a Tiédet is. Így találtam meg az új receptedet a feltámasztott blogodban.

    Üdv:

    B.

    VálaszTörlés
  4. Már évek óta szerettem volna itthon is elkészíteni ezt az ételt, nagyon örülök a lehetőségnek. Éppen idén nyáron jártam a Krisna-völgyben és ott is ez volt az ebéd:)
    ui. üdvözletem a szakácsnak

    Üdv: Brúnó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brúnó!
      Nagyon örülök, hogy tetszett a Krisna-völgyi ebéd. Az üdvözletedet átadtam :)
      Sok sikert a főzéshez, és kérlek, oszd meg velünk az otthoni élményeidet is!

      Üdv, Radha

      Törlés
  5. Köszönöm a spenótos-csicseriborsós sabji receptjét. Rögtön meg is főztem és nagy sikert aratott. Alig várom a könyvet. Kevés ilyen jó recept van. Üdv: t.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Mi is nagyon szeretjük. Akkor jó, ha nincs benne túl sok csicseri, mert ha túl sok van benne, akkor olyan.... túl csicseris :D
      A könyv pedig már megszületett. Krélek, írj a gyomornegyed@gmail.com-ra, és küldök neked is belőle.
      Üdv, Radha

      Törlés
  6. A család kedvence ez a recept. Isteni! Köszönöm, hogy megosztottad a "titkát2!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves blkati!
      Nagyon szívesen.
      Örülök hogy tetszik nektek is.
      Az a titka, hogy jók legyenek az arányok, ne legyen túl híg vagy túl sűrű. És persze legyen finom :)

      Törlés