Hozzávalók:
50
g friss korianderlevél vagy spenót
200 g átszitált csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt
300 ml joghurt
1-2 erős zöldpaprika
2 1/2 kávéskanál só
400 ml víz
200 g átszitált csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt
300 ml joghurt
1-2 erős zöldpaprika
2 1/2 kávéskanál só
400 ml víz
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
Ez
az indiai ételkülönlegesség nagyon népszerű a Krisna-völgyi
vasárnapi szeretet-lakomákon. Ha valakinek nem volt még hozzá
szerencséje, akkor nehezen tudja megállapítani, hogy miből is van
ez a kis rombuszka. Nos, hogy is készül, nézzük csak!
Először
is mosd meg a spenótot (vagy a korianderlevelet). Vágd fel kicsi
csíkokra, miután eltávolítottad a fás szárát. Egy vastag-talpú
edénybe keverd bele az összes hozzávalót, a víz kivételével.
Kb. 3 literes edényt válassz, tehát, hogy kényelmesen elférjen
benne minden. Ha megvagy, lassan keverd bele a vizet is, vigyázva,
hogy csomómentes maradjon. Ha van habverő géped, akkor azzal
könnyebb, de lehet botmixerrel is, csak akkor a spenótleveleket
rakd bele utoljára. Ha sikerült csomómentesítened a masszát,
akkor rakd fel a tűzre.
Állandó kevergetés mellett forrald fel és
főzd, amíg kemény pudingot nem kapsz. (15-20 perc) Végig kis
lángon kell főzni, mert nagyon könnyen le tud égni. Igazából
nem is sikerült még soha úgy megfőznöm, hogy legalább le ne
ragadjon. De amiatt még nem szenvedett komolyabb ízbeli balesetet.
Főzés közben néha olyat csinál, mintha újra becsomósodna. Ne
is foglalkozz vele! Majd kisimul. Mikor már keménynek tűnik,
tegyél egy evőkanálnyi darabot belőle egy tiszta asztalfelületre.
Néhány perc múlva nézd meg, hogy mennyire ragadós, vagy mennyire
tudott megszilárdulni.
Ha egészben feljön az asztalról, akkor
kiterítheted az egészet az asztalra. Egyengesd el a masszát kb.
1,5 cm-es vastagságúra.
Nagyon fontos: most azonnal áztasd be az
edényt hideg vízbe, mert ezt a leragadást kézzel nem szeded fel!
Várd meg, amíg olyan hideg nem lesz, hogy a kezecskédet
kényelmesen rá tudod helyezni. (és nem is ragad hozzá) Ha meg
vagy, akkor felszeletelheted kis rombusz alakú darabokra.
Vedd fel
az asztalról őket és tedd bele bő, forró olajba, mintha sült
krumplit sütnél. Szép aranybarnára kell sütni mindkét
oldalukat, kb. 5-6 perc alatt.
Rendezd
el szépen egy tálban a katmir vadákat és lehetőleg melegen
szolgáld fel. De kihűlve is nagy sikert fog aratni, feltéve, ha
tettél bele elég sót, és nem is sóztad el.
Sok
sikert!
Hare Krisna kedves Radha Vallabha prabhu :-)
VálaszTörlésAz augusztusi gyakorlaton több társammal kértük ennek a csodálatos ételnek a receptjét. Nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk!!
Haribol: Máthé Hajnal
Hare Krisna!
VálaszTörlésNagyon szívesen. Örülök, hogy tetszett nektek ez a csemege. Krisna is nagyon szereti. Gyertek máskor is Krisna-völgybe!
Szeretettel várunk!
Szolgátok: Radha Vallabha das