2012. augusztus 7., kedd

Katmir vada - ízletes sós csemege

Elkészült az ehhez a recepthez tartozó videó is, úgyhogy rögtön ezzel is kezdeném:



Hozzávalók:

50 g friss korianderlevél vagy spenót
200 g átszitált csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt
300 ml joghurt
1-2 erős zöldpaprika
2 1/2 kávéskanál só
400 ml víz

ghí vagy növényi olaj a sütéshez

Ez az indiai ételkülönlegesség nagyon népszerű a Krisna-völgyi vasárnapi szeretet-lakomákon. Ha valakinek nem volt még hozzá szerencséje, akkor nehezen tudja megállapítani, hogy miből is van ez a kis rombuszka. Nos, hogy is készül, nézzük csak!
Először is mosd meg a spenótot (vagy a korianderlevelet). Vágd fel kicsi csíkokra, miután eltávolítottad a fás szárát. Egy vastag-talpú edénybe keverd bele az összes hozzávalót, a víz kivételével. Kb. 3 literes edényt válassz, tehát, hogy kényelmesen elférjen benne minden. Ha megvagy, lassan keverd bele a vizet is, vigyázva, hogy csomómentes maradjon. Ha van habverő géped, akkor azzal könnyebb, de lehet botmixerrel is, csak akkor a spenótleveleket rakd bele utoljára. Ha sikerült csomómentesítened a masszát, akkor rakd fel a tűzre.



 Állandó kevergetés mellett forrald fel és főzd, amíg kemény pudingot nem kapsz. (15-20 perc) Végig kis lángon kell főzni, mert nagyon könnyen le tud égni. Igazából nem is sikerült még soha úgy megfőznöm, hogy legalább le ne ragadjon. De amiatt még nem szenvedett komolyabb ízbeli balesetet. Főzés közben néha olyat csinál, mintha újra becsomósodna. Ne is foglalkozz vele! Majd kisimul. Mikor már keménynek tűnik, tegyél egy evőkanálnyi darabot belőle egy tiszta asztalfelületre. Néhány perc múlva nézd meg, hogy mennyire ragadós, vagy mennyire tudott megszilárdulni.


 Ha egészben feljön az asztalról, akkor kiterítheted az egészet az asztalra. Egyengesd el a masszát kb. 1,5 cm-es vastagságúra.


 Nagyon fontos: most azonnal áztasd be az edényt hideg vízbe, mert ezt a leragadást kézzel nem szeded fel! Várd meg, amíg olyan hideg nem lesz, hogy a kezecskédet kényelmesen rá tudod helyezni. (és nem is ragad hozzá) Ha meg vagy, akkor felszeletelheted kis rombusz alakú darabokra.



Vedd fel az asztalról őket és tedd bele bő, forró olajba, mintha sült krumplit sütnél. Szép aranybarnára kell sütni mindkét oldalukat, kb. 5-6 perc alatt.
Rendezd el szépen egy tálban a katmir vadákat és lehetőleg melegen szolgáld fel. De kihűlve is nagy sikert fog aratni, feltéve, ha tettél bele elég sót, és nem is sóztad el.
Sok sikert!

2 megjegyzés:

  1. Hare Krisna kedves Radha Vallabha prabhu :-)
    Az augusztusi gyakorlaton több társammal kértük ennek a csodálatos ételnek a receptjét. Nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk!!
    Haribol: Máthé Hajnal

    VálaszTörlés
  2. Hare Krisna!
    Nagyon szívesen. Örülök, hogy tetszett nektek ez a csemege. Krisna is nagyon szereti. Gyertek máskor is Krisna-völgybe!
    Szeretettel várunk!

    Szolgátok: Radha Vallabha das

    VálaszTörlés