2012. május 24., csütörtök

Halava

Kezdjük először is a halavával. Minden itt kezdődött...

Ez az indiai ételkészítmény nagyon hatásos a kialakulóban lévő nátha kezelésére. Jó forrón kell fogyasztani.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
25 dkg búzadara
1 liter víz
50 dkg cukor
+ ízesítés:
olajos magvak, vagy gyümölcs kb. 20 dkg

2 edény kell hozzá.

A kisebbik edénybe tedd fel a vizet, tedd bele a cukrot.
A nagyobbik edénybe tedd bele a vajat, olvaszd fel, majd add hozzá a búzadarát.

A vízet forrald fel. Ha gyümölcs ízesítést választasz, akkor a gyümölcsöt a vízbe kell rakni. Fagyasztott gyümit is tehetsz bele. A keményebb gyümiket lehet egy kicsit főzni is a vízben 5-10 percig (alma, körte, ananász...), a puhábbakat (meggy, barack, banán...) csak a felforrt vízbe tesszük, majd hozzáöntjük a megpirított búzadarához.

A búzadarát lassan kell pirítani, de ha nagyon rohansz, akkor az első 5 percben piríthatod nagyobb lángon is, viszont akkor nem tudsz mást csinálni közben, mert szinte állandóan kevergetni kell, hogy le ne égjen.
Utána viszont ezt is le kell lassítani, mert igazából nem lesz szépen megpirítva, hanem csak olyan hirtelen, de az nem olyan jó a darának. Jobb a lassú pirítás, hiszen úgyis kell mellette ezt-azt csinálni.

Ha magokat szeretnél beletenni a halavába, akkor azokat a darához kell tenni, és együtt kell szépen lassan pirítgatni. (dió, kerek mogyoró, mandula, kesudió...)

Ha a búzadara szép világosbarna színű lett, akkor ráöntheted a forró vizet. Nagyon-nagyon óvatosan kell öntögetni, mert nagy gőz szabadul fel a találkozés során, ami hihetetlenül forró. Legjobb merőkanállal átmeregetni a vizet. Sose öntsd rá az egészet egyszerre! Különben takaríthatod az egész konyhát :) Ha még rosszabbul jársz, akkor pedig a kezedet is kezelgetheted az égési sérülések miatt.

Szóval, légy óvatos!
De ne feledd, bátraké a szerencse!

Ha sikerült ráönteni a vizet a darára, akkor vedd kicsire a lángot, és főzd még 10-12 percig. Ne ijedj meg a látványtól, hogy úgy néz ki az egész, mint egy búzadara-leves. Szépen be fog dagadni minden egyes szem dara, és végül úgy fog kinézni, mint egy igazi halava.

További ízesítések:  karamellás, kakaós-meggyes, sáfrányos-ghí-habos, kókuszos, vaníliás....

5 megjegyzés:

  1. Ezt valamikor ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Bátraké a szerencse! Ne ijedj meg, nem lesz túl édes. Egyszerűen csak nagyon finom lesz.

    VálaszTörlés
  3. Haribol! Nekem is itt kezdődött.:) A kókuszoshoz is világosbarnára pirítod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haribol Szilvi!
      Ki hogy szereti. A hagyomány szerint "fehérre" kell pirítani a kókuszos halavát. Vagyis addig kell pirítani, amíg ki nem fehéredik a dara. Ettő l függetlenül nem bűn, ha valaki tovább pirítja. Viszont ami fontos, hogy a kókuszreszelék gyorsabban pirul, mint a dara. Vagyis ha együtt pirítod a kettőt, akkor jobb, ha fehérre pirítod, ha pedig barnábbra szeretnéd, akkor csak később kell belerakni a kókuszt a darába, hogy ne égjen meg. Sok sikert :)

      Törlés
    2. Nem is gondoltam rá, hogy a kókuszt is meg kell pirítani. Sokkal részletesebb választ kaptam a vártnál, köszönöm:)

      Törlés