Van itt egy igen eksztatikus recept - csak neked!
A paratha egy kenyérféle, vagyis inkább lepényféle. Na jó, legyen lepénykenyér. Vagy kenyérlepény? Nem is tudom. Inkább térjünk a lényegre...
Hozzávalók:
Tészta:
300 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
8 dkg olaj
2 dl meleg víz
2 kávéskanál só
Töltelék:
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál darált erős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál garam masala
1 1/2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
2 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
10 evőkanál ghí a sütéshez
A tésztához minden hozzávalót beleteszünk egy keverőtálba, és szép sima tésztát gyúrunk belőle.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 24 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 12 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 12 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket egymáshoz nyomkodjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!
Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.
Krisna-völgyben egy kicsit nagyobb méretű palacsintasütőnk van
A tészta pihentetési ideje: 30 perc.
A töltött parathák sütési ideje darabonként: 6-8 perc. (ha egyesével sütöd)
Hétvégén a budapesti Maharaja étteremben ettem ilyet, csak ott a klasszikus samosa töltelékével készítették, vagyis krumplival és borsóval, és a mérete is nagyobb volt. Nagy ízlett!!
VálaszTörlésFeltétlenül ki kell próbálnom a receptedet.
Köszi!
Jukka
Kedves Jukka!
VálaszTörlésKipróbáltad már?
Milyen lett?
Most látom, hogy semmilyen viszonyítási pont nincs a képeken a paratha méretét illetően.
Ezek a darabok kb akkorák mint egy tenyér kitartott ujjakkal.
Vagyis elég nagyok szerintem. De persze lehet hogy a Maharaja étteremben nagyobbak vannak. És az is lehet hogy a krumplis borsós változat is mennyei.
De van még sajtos, kesu pasztás, meg mindenféle zöldséges variáció is.
Egyik jobb mint a másik... Hmmm
:)