2013. december 14., szombat

Paratha - Krumplival töltött paratha - Indiai lepény

Gouranga! - Be Happy!

Van itt egy igen eksztatikus recept - csak neked!

A paratha egy kenyérféle, vagyis inkább lepényféle. Na jó, legyen lepénykenyér. Vagy kenyérlepény? Nem is tudom. Inkább térjünk a lényegre...




Hozzávalók:
 Tészta:

300 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
8 dkg olaj
2 dl meleg víz
2 kávéskanál só

Töltelék:

3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál darált erős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál garam masala
1 1/2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
2 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
10 evőkanál ghí a sütéshez



A tésztához minden hozzávalót beleteszünk egy keverőtálba, és szép sima tésztát gyúrunk belőle.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 24 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 12 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 12 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket egymáshoz nyomkodjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!




 Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.

Krisna-völgyben egy kicsit nagyobb méretű palacsintasütőnk van





A tészta pihentetési ideje: 30 perc.

A töltött parathák sütési ideje darabonként: 6-8 perc. (ha egyesével sütöd)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése