2012. június 21., csütörtök

Kurkumás rizs és Mung-dhál leves



Ebben a bejegyzésben két receptet írok le egyszerre. Ez a két étel szinte mindig párban van az indiai étkezésben. Természetesen lehet külön-külön is elkészíteni és fogyasztani őket, de a hagyományok szerint a dhál-leves a rizs párja. A levest egy kicsit sűrűbbre szokták főzni, ráöntik a rizsre, majd így fogyasztják. Eredetileg kézzel szoktak enni Indiában. Ennek az az oka, hogy az emésztés már az étel megérintésével elkezdődik. A szervezetünk információkat nyer az étel állagáról és hőmérsékletéről. Ez a tudást az Ajur-véda nevű szentírás tartalmazza. Szóval a leves egy kicsit sűrűbb szokott lenni, ráöntik a rizsre, és így már kézzel is könnyen felvehető és fogyasztható.

Kezdjük a rizzsel.

Hozzávalók:

20 dkg rizs
4 dkg vaj
4 dl víz
1 teáskanál só
0,5 tk kurkuma

A rizst megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. A vizet feltesszük egy edényben forrni és beletesszük a sót is. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a rizst, és elkezdjük pirítani. Nem kell barnára, csak simán felforrósítani. A kurkumát is hozzátesszük a rizshez.


Ha mind a kettő forró (a víz és a rizs is), akkor a vizet óvatosan ráöntjük a rizsre. Fedővel lefedjük, a lehető legkisebbre vesszük a lángot, majd 18-20 perc elteltével levesszük a tűzről.
Ez a mennyiség kb. 3-4 adag rizs lesz.
Ha nagyobb mennyiséget szeretnél elkészíteni, pl 1 kg-t, akkor már nem dupla mennyiségű víz kell, hanem kicsit kevesebb. 1 kg rizshez 1,7 liter vizet szoktam adni. És ez az arányt szoktam használni kb. 80 dkg rizstől fölfelé. Alatta mehet a dupla víz.



Paradicsomos Mung Dhál leves

Ezt az ételt a Krisna-völgyi nagykonyhán készítettem, úgyhogy a képek nem házi konyhai méreteket tartalmaznak, de a lényeg így is átjön talán.

Hozzávalók:

20 dkg mung-dhál
10 dkg ghi vagy olaj
1 liter víz
1 csapott evőkanál só
1 ek cukor
1 tk római kömény
4-5 db egész curry levél
1 tk asafoetida
1 db csili
1 tk kurkuma
7-8 dkg reszelt friss gyömbér
3 dl darabolt (vagy leturmixolt) paradicsom
1 csomó koriander levél (vagy petrezselyem)

Többféleképpen el lehet készíteni ezt a levest. Én Candra doya prabhutól így tanultam:


 Mesterem zöldborsós sült sabji készítése közben.

Kevés olajon megpirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett mung-dhált. Mung-dhál helyett lehet magyar sárgaborsót is használni, de egyszer az életben mindenképpen próbáld ki igazi hántolt mung-dhállal is, hogy tudd, milyen az igazi. Ha már barnult egy-két árnyalatnyit a borsó, akkor fel kell önteni a vízzel.


 20 perc főzés után már elvileg meg van puhulva a dhál. Tedd bele a sót. Krémesre is lehet főzni, vagy turmixgéppel rá is lehet segíteni a krémesítésre.
Egy másik edényben elkészítjük a csonsz-t. (chonk - hindiül)
A csonsz pirított fűszereket jelent. Első és legfontosabb, hogy elő legyen készítve a paradicsom. Ez fogja lehűteni a forró csonszt. Szóval fél dl olajat felforrósítunk, majd szép sorjában belerakjuk a fűszereket. Készítsd ki előre az asztalra őket, nyitsd ki a tetejét, ne csonsz-készítés közben derüljön ki, hogy nincs is a dobozban (vagy a zacskó alján). Első füst csík megjelenésekor vedd le az edényt a gázról. Tedd bele a római köményt, 10 mp múlva a curry leveleket, tedd vissza a tűzre, 10 mp múlva tedd bele az aszát, a csilit, a kurkumát és a gyömbért. Ezt pirítsd 10-20 mp-ig, dobd bele a paradicsomot, és főzd kb. 5 percig. Ebbe tedd bele a cukrot. Ha szép a színe és az állaga ennek a paradicsomos csonsznak, akkor öntsd bele az egészet a dhálba.



Ez itt a paradicsomos csonsz, ezt kell beleönteni a levesbe.

A végén pedig vágjál fel apróra egy kis koriander levelet és tedd bele a levesbe. Ezt nem kell főzni, de ha gondolod 2-3 percig még ezzel együtt is rotyogtathatod, és akkor puha is lesz. Sok sikert. Egyébként leírni sokkal nehezebb, mint elkészíteni. Ha kipróbálod, fogod látni.


4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a recepteket! Tetszik a blogod, remélem, hogy lesz kitartásod még sok-sok jóféle indiai ételt, ill. annal leírását feltölteni.
    Üdv: RB

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves RB! Biztos nagyon szép neved van, a saját nevemre emlékeztet. Indiában a vallabhát ballabhának ejtik. Nincs v betű, csak leírva. Kiejtve b. Szóval így én is RB vagyok. Igyekszek sok szép receptet közkinccsé tenni, de nem könnyű a sok teendő közepette, főleg, ha internet sincs, csak hetente 1x-2x :)
      Köszönöm a lelkesítő szavakat és a jókívánságokat.
      Neked is mindenből a legjobbat kívánom én is.

      Törlés
  2. Kedves Radha Vallabha!

    Indiai receptjeiden felbuzdulva a segítségedet szeretném kérni. Pár évvel ezelőtt Bangalore-ban jártam és ott nagyon finom leveseket ettem. A paradicsimleves receptjét nem találom egyetlen indiai ételreceptes weboldalon sem. Tudnál ebben segíteni?
    Köszönöm,
    KKI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves KKI!

      Megpróbálok segíteni. Esetleg leírnál néhány emlékezetes élményt a levessel kapcsolatban? Mire emlékszel belőle? Mik úszkáltak benne, milyen volt az állaga? Mennyire volt csípős? Forrón kínálták, vagy hidegen? Mihez hasonlított az íze? Esetleg mi volt mellé a köret? Szóval minden infó hasznos lehet, ha vissza tudsz rá emlékezni.
      Sok féle fajta paradicsom leves létezik, úgyhogy kezdjük el szűkíteni a kört.

      Szeretettel várunk a Krisna-völgyi Búcsún kedves KKI! Nem csak téged, hanem minden kedves érdeklődőt. Július 20-22. napokon lesz Somogyvámoson, Krisna-völgyben.
      GOURANGA - Be Happy!

      Törlés